New York Times: cтало відомо, скільки Росія платила за вбивство солдатів США в Афганістані

2020-07-03 12:45

Источник: novynykrainy.com

New York Times: cтало відомо, скільки Росія платила за вбивство солдатів США в Афганістані

Дрібний бізнесмен став ключовим посередником у виплаті винагород за вбивство солдатів коаліційних військ в Афганістані. Про це йдеться у звітах розвідки США. Друзі афганця бачили, як він раптово розбагатів, але не знали, чому.

Родичі й сусіди кажуть, що чоловік був дрібним контрабандистом наркотиків. Пізніше він спробував відхопити частку від контрактів на мільярди доларів, які коаліція на чолі зі США витрачала на будівельні проекти в Афганістані. Але по-справжньому афганець розбагатів лише впродовж останніх років після того, як відкрив офіс в Росії. Хоча як він заробив своє багатство, лишалося для оточуючих загадкою, - пише New York Times. Він часто приїжджав додому на півночі Афганістану. Афганець завжди їздив на автомобілях останньої моделі й під захистом особистих охоронців. А його будинок нещодавно перебудували в чотириповерхову віллу.

Тепер Рахматулла Азізі виступає центральною фігурою в загадці, яка сколихнула Вашингтон. Звіти американської розвідки й афганські чиновники кажуть, що він був ключовим посередником, який роками брав гроші в російської військової розвідки й передавав їх пов'язаним з "Талібаном" бойовикам як плату за вбивство американських солдатів в Афганістані.

Коли служби безпеки з'ясували всі деталі схеми виплати російської винагороди й зрозуміли роль Азізі, вони провели масові рейди 6 місяців тому. Під арешт потрапили десятки членів його родини й співучасники. Але сам Азізі втік з Афганістану й, швидше за все, зараз перебуває в Росії. Але в нього вдома в Кабулі знайшли приблизно півмільйона доларів готівкою.

Американські й афганські чиновники роками підозрювали, що Росія веде підпільні операції, щоб підірвати місію США в Афганістані й допомогти "Талібану". Але у Вашингтоні лише зараз зрозуміли, що російські спецслужби платили винагороди за вбивство американських солдатів, хоча Кремль і "Талібан" це заперечують. Розвідка США вважає, що програмою керує "Підрозділ 29155" ГРУ, який відповідає за вбивства й інші закордонні операції. Той факт, що канал платежів був налагоджений через когось на зразок Азізі - людини, пов'язаної з американською кампанією з відбудови - говорить про глибину російського втручання в дедалі більш заплутану ситуацію на полі битви в Афганістані.

Деталі про роль Азізі в російській схемі підтверджуються десятками інтерв'ю з афганськими й американськими чиновниками, поінформованими про розвідувальні дані й рейди. Також вони підкріплені свідченнями друзів, сусідів й спільників, арештованих за підозрою в причетності до схеми. Всі говорили на умовах анонімності, щоб уникнути помсти.

Звіти розвідки США говорять, що Азізі був ключовим посередником між ГРУ і бойовиками "Талібану", які влаштовували атаки. Він брав "сотні тисяч доларів" в російської сторони й за допомогою системи Hawala переправляв їх у Афганістан. Часто суми були поділені на менші частини й проводилися через кілька країн в регіоні, перш ніж потрапити в Афганістан. Про це розповів спільник Азізі. Афганські чиновники кажуть, що Росія платила до 100 тисяч доларів за кожного вбитого солдата США або союзних країн.

Наразі не відомо, скільки Москва в підсумку заплатила "Талібану" за атаки й на якому рівні відбувалася координація. Але чиновники кажуть, що мережа ставала все більш амбітною. А про потенційні цілі атак розмови велися з високопоставленими керівниками "Талібану". Близько 6 місяців тому "Національний директорат Афганістану" провів обшук в офісах кількох бізнесменів з системи Hawala в Кабулі й Кундузі, яких підозрювали в причетності до російської схеми. Десятки людей були арештовані.

"Ціллю операції був Рахмат, який вже давно їздив у Росію й назад. Він казав, що працює там, але ніхто не знає, що саме він там робив", - розповів заступник голови ради провінції Кундуз Сафіулла Амірі, маючи на увазі Азізі. Він додав, що на момент початку обшуків "Рахмат вже втік".

Просмотров: 0

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!